Beoogd PVV-minister Marjolein Faber voor Asiel en Migratie neemt “volledig afstand” van het gebruik van de term ‘omvolking’ om de verandering van de bevolkingssamenstelling aan te duiden. Dat zegt zij in een hoorzitting voor kandidaat-bewindslieden in de Tweede Kamer. Faber zegt te beseffen dat deze term een “bewust plan” impliceert en dat dit “onjuist” is.

Ze erkent ook dat deze term een “verschrikkelijke connotatie” met zich meebrengt aan “het verleden en het nazisme”.

De aspirant-minister sluit zich aan bij de AIVD en NCTV, die in rapporten hebben gewaarschuwd voor de dreiging van extreemrechtse groepen die propageren dat sprake zou zijn van ‘omvolking’. Volgens deze complottheorie probeert de zogenaamde elite het ‘witte ras’ bewust te vermengen of vervangen.

“Ik heb geen enkele moeite daar volledig afstand van te nemen”, zegt Faber. “En dat doe ik dus ook nu.”

Faber zegt in het vervolg te spreken over de "zeer zorgelijke demografische ontwikkelingen in Nederland". Door "enorme migratie" heeft het land volgens haar geen "absorptievermogen" meer. Dat ziet ze bijvoorbeeld terug in het onderwijs en de woningmarkt. "Kijk maar eens in onze grote steden. Het is zeer legitiem om je daar grote zorgen over te maken", aldus de toekomstige minister.

In die nieuwe rol zal Faber parlementsleden ook niet meer wegzetten als "nepvolksvertegenwoordigers", belooft zij. Dat zij als senator het kabinet eens een "vijfde colonne" noemde - een term die eveneens een complot impliceert om de samenleving te ondermijnen - vindt zij evenmin passen bij haar nieuwe functie. "Ik was fel", zegt ze. "Misschien te fel." Maar zij deed die uitspraken als lid van de oppositie, benadrukt zij.

Oppositie niet overtuigd van toezegging Faber

Oppositiepartijen D66, GroenLinks-PvdA, DENK, PvdD en Volt zijn niet helemaal overtuigd door de manier waarop aspirant-minister Faber afstand neemt van haar eerdere uitspraken over "omvolking". Dat deed ze aan het begin van haar hoorzitting in de Tweede Kamer.

Ze zei zich nog steeds zorgen te maken over "zeer zorgelijke demografische ontwikkelingen in Nederland". Faber beschrijft met "andere bewoordingen hetzelfde en dezelfde ontwikkelingen", vindt Christine Teunissen van de PvdD. "Dat zou je kunnen typeren als racistisch."

"Vindt u het belangrijk dat Nederland dominant wit blijft? Vindt u het problematisch dat mensen met een migratieachtergrond in Nederland zijn?", wil Teunissen weten van Faber. De aspirant-minister zegt dat de "demografische ontwikkeling" waar ze het over heeft "gewoon gaande" is. Daar voegt ze aan toe dat ze wil "benadrukken dat ik zal gaan voor een streng, maar rechtvaardig asielbeleid".

Stephan van Baarle van DENK vindt dat Faber "witwast" wat ze in het verleden heeft gezegd over omvolking. De beoogd minister gebruikte deze term - die wordt gebruikt in een extreemrechtse complottheorie - in een debat in de Eerste Kamer. "Mevrouw Faber probeert eigenlijk een soort 'Ruttetje' te doen. Achteraf zegt ze: ik vind mijn racistische uitspraken niet racistisch bedoeld", zegt Van Baarle. Dat terwijl ze in de Eerste Kamer volgens het Kamerlid "klip en klaar" heeft gezegd dat in Nederland een "agenda van omvolking" wordt uitgevoerd.

"De zeer zorgelijke demografische ontwikkeling is eigenlijk het eufemisme geworden voor omvolking", vindt ook Kati Piri van GroenLinks-PvdA. "Het wereldbeeld is niet veranderd, alleen zal ze het niet meer zeggen", concludeert ze uit de uitleg van Faber. Anne-Marijke Podt (D66) typeert het als een "woordenspel".

In antwoord op de kritische vragen blijft Faber benadrukken dat ze haar uitspraken heeft gedaan in de context van volksvertegenwoordiger. "Er is geen context waarin een racistische uitspraak oké is", vindt Marieke Koekkoek van Volt.

LEES OOK: Dit moet je weten over de 4 vicepremiers waarmee PVV, VVD, NSC en BBB zich politiek willen profileren in het kabinet